Ściółkowanie to przykrywanie ziemi wokół roślin. Ściółka w ogrodzie ma same zalety. Oprócz tego że ładnie wygląda przeciwdziała nadmiernemu wysychaniu zmniejszając parowanie wody, ogranicza lub eliminuje rozwój chwastów. W czasie ulewnych deszczów chroni glebę przed wymywaniem a także ogranicza wypłukiwanie z gleby składników pokarmowych. Pomaga utrzymać stałą temperaturę gleby, chłodząc ją latem i ogrzewając zimą, pobudza rozwój mikroorganizmów glebowych, które wzbogacają glebę w składniki pokarmowe. W zimie chroni korzenie roślin przed chłodem, jeśli jest naturalna (np. kora, słoma), ulega stopniowemu rozkładowi, wzbogacając podłoże w substancje odżywcze i poprawiając strukturę gleby.
Glebę najlepiej ściółkować wczesną wiosną, po rozmarznięciu ziemi. Zawiera wtedy dużo wilgoci i jest jeszcze wolna od chwastów. Zanim rozłożymy ściółkę, glebę musimy odpowiednio przygotować, spulchnić ją i jeżeli pojawiły się już pierwsze chwasty – dokładnie je usunąć. Ściółkę należy rozłożyć tak, aby nie dotykała bezpośrednio łodyg ani pni roślin, gdyż może przyczynić się do ich podgniwania. Lepiej ściółkować częściej, co roku cienką warstwą niż rzadziej warstwą grubszą.
Najpopularniejsze materiały do ściółkowania gleby to: kora sosnowa, słoma, trociny, kompost, skoszona trawa, pokrzywa, chipsy kokosowe, naturalne maty np. jutowe, kokosowe, bambusowe, czy słomiane, włóknina… Aby ściółka dobrze spełniła swoje zadanie, należy dostosować ją do wymagań rośliny.
Przekompostowana kora sosnowa to chyba najbardziej to popularny materiał ściółkujący, ale ponieważ ma kwaśny odczyn (pH 4,5-5,5), nadaje się głównie do ściółkowania roślin kwasolubnych takich jak krzewy iglaste czy rośliny wrzosowate (np. różaneczniki, azalie, wrzosy). Polecana jest tez dla borówki amerykańskiej. Aby zbyt szybko nie ulegała rozkładowi, warto rozłożyć pod nią ciemną agrowłókninę, która odizoluje korę od gleby. Z kolei pozostawiona bezpośrednio na glebie ulega stopniowemu rozkładowi, wzbogacając podłoże w substancje odżywcze i poprawiając strukturę gleby.
Trociny podobnie jak kora, przed zastosowaniem w ogrodzie powinny być wcześniej przekompostowane. Dotyczy to przede wszystkim trocin z drzew liściastych, które podczas rozkładu na rabatach zabierają roślinom azot (bakterie rozkładające trociny pobierają z gleby azot ograniczając jego dostępność dla roślin). Trociny z drzew liściastych mogą być wykorzystywane do ściółkowania większości roślin, z wyjątkiem iglaków i roślin wrzosowatych. Z kolei trociny z drzew iglastych, podobnie jak kora sosnowa mają odczyn kwaśny i będą odpowiednie głównie dla roślin kwasolubnych.
Ściółka z trawy, słomy, pokrzywy, siana to bardzo dobry materiał do naszych ogrodów. Trawa po skoszeniu trawnika jest doskonałym materiałem ściółkującym glebę. Trzeba pamiętać że musi być nieco przeschnięta i układana cienkimi warstwami. Zbyt grubo ułożona będzie gnić. Skoszona trawa może być wykorzystywana pod wszystkie rośliny. Dobrym materiałem ściółkującym jest także słoma. Podobnie jak trawa, nie wygląda jednak zbyt estetycznie, dlatego nadaje się głównie pod uprawy roślin użytkowych. Szczególnie przydatna jest w uprawie truskawek, gdyż rozkłada się znacznie wolniej od trawy, ogrzewa podłoże i zapobiega brudzeniu się owoców. Zerwana pokrzywa jest fantastyczna ściółką. Pędy pokrzywy zawierają mnóstwo cennych związków mineralnych, dlatego nie tylko ochronią podłoże przed wysychaniem i rozwojem chwastów, ale też dostarczą roślinom wiele składników odżywczych, głównie potasu. Należy jednak pamiętać aby pokrzywa była rozdrobniona i bez nasion. Na rabaty ozdobne warto natomiast wybrać jako ściółkę dekoracyjne chipsy kokosowe, naturalnie barwione zrębki drewniane. Będą prezentować się bardzo ładnie na rabatach i spełniać swą funkcję.
Do ściółkowania gleby w ogrodzie, można wykorzystać materiały syntetyczne, np. agrowłókninę, agrotkaninę czy folie ściółkujące. Najlepszą syntetyczną ściółką jest agrowłóknina brązowa lub biała. Materiał dobrze przepuszcza powietrze i wodę, dlatego umożliwia właściwe nawodnienie i nie utrudnia korzeniom oddychania. Dobrze chroni podłoże przed rozwojem chwastów oraz zabezpiecza owoce i warzywa przed zabrudzeniami i chorobami doglebowymi. Chroni tez rośliny przed mrozem. Doskonała jest przy uprawie truskawek, czy roślin dyniowatych które lubią nagrzaną ziemię. Włókninę można stosować samodzielnie na rabacie, czy w ogródku warzywnym, może tez być stosowana jako pierwsza warstwa tuz przy glebie jako podkład pod korę sosnową.